VS: doodstraf Reginald Clemons

Reginald Clemons werd in 1993 ter dood veroordeeld voor de moord op twee jonge blanke vrouwen. Zijn geplande executie in 2009 werd vanwege onduidelijkheden in zijn zaak uitgesteld.

 

Samen met twee andere Afro-Amerikaanse jongens werd Reginald Clemons ervan verdacht twee blanke vrouwen, Julie en Robin Kerry, van een brug in de rivier de Mississippi te hebben gegooid. Eén van de veroordeelde jongens, Marlin Gray, werd in 2005 geëxecuteerd. De doodstraf van de andere jongen werd in 2003 tot een levenslange gevangenisstraf omgezet. Reginald Clemons heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.

 

Zijn geplande executie van 2009 werd door de Missouri Supreme Court tegengehouden omdat er twijfel was ontstaan over de rechtmatigheid van zijn terechtstelling. Er werd een speciale rechter benoemd om de zaak te onderzoeken. Zo is er geen fysiek bewijsmateriaal voor de betrokkenheid van Clemons bij de moord. Daarnaast beweert Clemons door de politie te zijn mishandeld. De juridische bijstand tijdens het proces was onvoldoende en de jury was onevenwichtig samengesteld.

 

Op 4 februari 2014 was er een zitting in de zaak bij het Hooggerechtshof. Reggie zelf was daarbij niet aanwezig. De komende maand wordt een uitspraak verwacht.

 

De ZWO commissie nodigt u van harte uit om zondag 4 mei uw handtekening te zetten op één van de lijsten. Uw handtekening zal tezamen met een brief naar de Amerikaanse autoriteiten worden gestuurd. Hierin roepen we hen op de doodstraf van Reggie Clemons om te zetten naar een gevangenisstraf.

 

Namens de ZWO-commissie,

Bas Michielsen