40-dagen-tijd-project

De vorige keer schreef ik in Samenspel over de touwpompen in Mozambique. Water, daar ging het over weet u het nog? Bij de ingang van de kerk kreeg u van de ZWO-commissie een flesje water mee.  Een verrassende actie! Ik hoop dat u het flesje in goede gezondheid hebt leeggedronken en dat het nu ergens centraal in huis staat en het eerste statiegeldbonnetje er inmiddels in is beland! We hopen natuurlijk dat er met Pasen heel veel flesjes met bonnetjes ingeleverd worden!

We reizen van Mozambique naar het midden van Afrika en wel naar Uganda. Even een kaartje van Uganda erbij.

In 2012 landde Sanne in Entebbe en reed van daaruit via de hoofdstad Kampala, Masaka naar Lwengo.

De parel van Afrika, zo wordt Uganda vaak genoemd. Het beste van alles dat Afrika heeft te bieden in één land. Een landschap als een olieverfschilderij, de hoogste bergketen van het continent, de oorsprong van de Nijl, in verhouding de meeste apen ter wereld en wildparken die nog niet door massatoerisme zijn ontdekt.

Het land kent een moeilijk verleden en heeft nog een lange weg te gaan naar herstel. Maar ondanks de problemen van vroeger en de moeilijkheden van vandaag de dag, is Uganda stabieler en veiliger dan menig buurland. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en hartverwarmend gastvrij. Probeer maar eens niet verliefd te worden op dit prachtige land!

Vlakbij Masaka ligt een groot ruraal gebied. Dit gebied bestaat uit veel verschillende communities waar het leven voor de bevolking niet altijd even gemakkelijk is.

Sanne heeft meegewerkt aan verschillende soorten programma’s,  voor zowel volwassenen als kinderen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de community. Basisbehoeften zijn daarbij het belangrijkste, zoals bijvoorbeeld schoon drinkwater, maar ook door het in kaart brengen van de behoeften van  de community door middel van huisbezoeken.

Ook is het doel van Lwengo om de community’s georganiseerd te krijgen, zodat ze kunnen bijdragen aan hun eigen ontwikkeling. Het project werkt aan een gevoel van “ownership” en duurzaamheid.

En daar wilt u toch ook een stukje aan bijdragen? Dus, statiegeldbonnetjes in het flesje!

De volgende keer vertel ik u meer over ons specifieke project: de watertank.

Namens de ZWO-commissie,

Marga Streefkerk