40-dagen-tijd-project

Nog even het kaartje erbij: we zijn nog steeds in Lwengo en ik heb u vorige keer beloofd iets te vertellen over de watertanks die in Lwengo gebouwd worden. In een algemeen stukje las u er het één en ander over, nu wat specifieker.

Het project in Lwengo is van start gegaan om samen met de bevolking aan betere leefomstandigheden te werken. Op een moment zullen wij er weg zijn en moeten ze het zelf doen, dat is in elk geval het uitgangspunt, maar wel onder de bezielende leiding van  Anthony, intussen een goede vriend van ons, die met een enorme betrokkenheid en  enthousiasme de bevolking zover krijgt dat ze inzien dat o.a. een goede hygiëne zo belangrijk is. En dat begint met schoon drinkwater.

Tijdens ons verblijf in Lwengo in 2012, rijden we na een regennacht, maar op een droge, warme ochtend achterop de boda (brommer) naar de plek waar de stenen gemaakt zullen worden.

Pieter en Tamara komen als eerste aan en als Sanne en ik aankomen, zijn zij ondertussen onderweg om water te halen bij een pomp beneden aan de heuvel…. Dat betekent met een volle jerrycan de heuvel weer op… in de warme zon… Wij wachten wel even!

De stenen worden met een speciaal apparaat met de hand gemaakt.  Stroom is immers vaak niet aanwezig…. Op het kleine plaatje hiernaast ziet u zo’n apparaat. Ik kan u vertellen dat ik zelf aan de slag ben geweest en het is behoorlijk zwaar werk! Alleen kon ik het in elk geval niet! Voor een kleine tank zijn 300 stenen nodig en voor een grote tank 600 stenen. Het plaatje is hier een beetje onduidelijk, maar tijdens de presentatie, die Sanne op 3 maart tijdens de kerkdienst zal geven, kunt u alles duidelijker zien. Ook zullen we na de dienst in de hal staan met de benodigde foto’s

Na een ochtend hard werken hadden we zo’n 30 stenen gemaakt.. tsja ons tempo lag niet zo erg hoog!

Met deze stenen is dus het begin gemaakt van een nieuwe watertank, waarin regenwater opgevangen wordt, gezuiverd wordt en vervolgens gebruikt kan worden door een aantal omwonende gezinnen. En daar is het toch allemaal om te doen! De volgende keer vertel ik daar iets meer over.

Deze watertanks kosten natuurlijk geld en ik hoop dat er intussen al wat statiegeldbonnetjes in uw flesje zijn gedeponeerd! Geen flesje gekregen? Er zijn er nog genoeg, vraag er zondag na de dienst even naar! Overigens kunt u ook gewoon een gift storten op de ZWO-rekening o.v.v. watertanks Lwengo, of uw eigen flesje gebruiken, dan komt het helemaal goed.

In augustus hopen wij als gezin terug te keren naar onze vrienden in Lwengo om daar eigenhandig uw geld te gaan overhandigen. Uiteraard houden we u op de hoogte!

Voor nu moet ik u alvast heel hartelijk bedanken namens Anthony, die via de mail op de hoogte wordt gehouden van onze inspanningen en daar ontzettend blij mee is!

Namens de ZWO-commissie,
Marga Streefkerk