Mexico: vrouw ontvoerd en mishandeld

Claudia Medina, moeder van drie kinderen, werd op 7 augustus 2012 ’s nachts door mariniers uit haar huis gehaald. Geblinddoekt en met haar handen vastgebonden. Ze zegt op een marinebasis gemarteld en aangerand te zijn. Er is nog niemand verantwoordelijk gehouden voor haar ontvoering en mishandeling.

 

Volgens Claudia gaven de mariniers op de marinebasis haar elektrische schokken, trapten en sloegen ze haar en randden ze haar aan. Ze dreigden haar met een metalen buis te verkrachten. Ook spoten ze met een injectienaald chilisaus in haar neus. De volgende dag werd ze samen met andere gevangenen naar het kantoor van de federale aanklager gebracht. Daar zag ze dat haar man en zwager ook opgepakt waren. Ze werd ondervraagd en gedwongen een verklaring te ondertekenen die ze niet mocht lezen. Claudia en de anderen werden vervolgens aan de media gepresenteerd als een gevaarlijke en bewapende bende die de politie had opgepakt.

 

Op 13 augustus 2012 verscheen Claudia voor de rechtbank. Ze trok de verklaring die ze gedwongen was te ondertekenen weer in, en vertelde wat er gebeurd was. Alle aanklachten – behalve die van het dragen van een illegaal wapen – werden ingetrokken. Claudia kwam op borgtocht vrij. Haar man en zwager zitten nog vast. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de martelingen en mishandelingen die ze ondergingen en de daders zijn nog niet verantwoordelijk gehouden.

 

De ZWO commissie nodigt u van harte uit om zondag 1 juni uw handtekening te zetten op één van de lijsten. Uw handtekening zal tezamen met een brief naar de Mexicaanse autoriteiten worden gestuurd. Hierin roepen we hen op een onafhankelijk onderzoek naar de martelingen in te stellen en de daders te berechten.

 

 

Namens de ZWO-commissie,

Bas Michielsen