Deze keer is het mijn beurt om iets te schrijven over de stapel post die ons de laatste maand bereikte.

Als eerste wil ik u namens Kerk in Actie bedanken voor de steun die u via ons aan hen gegeven hebt. We kregen een prachtige kaart met een lief donker meisje die een houten hart in haar handen houdt met de tekst: “Thank you”. Het ontroerde me. Daarbij een kaarsenhoudertje, een klein vlammetje, dat een donkere ruimte verlicht en verwarmt. Zo waardevol is ons werk voor mensen in het buitenland die leven in een wereld van onrecht, armoede en geweld.

De tekst die er op staat kennen we wel: Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft

Mocht u belangstelling hebben voor zo’n kaarsenhoudertje dan kunt u die simpel bestellen bij Kerk in Actie via de website: https://webwinkel.pkn.nl/kerk-in-actie/cadeaus/kaarsenhouder . Ze kosten maar € 0,25. Geen internet? Belt u mij gerust, dan maak ik het in orde voor u.

Dan kreeg ik post van ICS: Investing in Children and their Societies.

Hun goede voornemen voor 2012 is nog meer mensen in Azië en Afrika te helpen om hun eigen bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld de mensen in Cambodja. Dit land heeft in één jaar enorm veel ellende meegemaakt. De overstromingen van eind 2011 zijn een goed voorbeeld van deze ellende. Een schrijnende gebeurtenis waar nu de gevolgen nog  goed zichtbaar zijn. Maar de mensen in Cambodja krabbelen weer op en met verbazingwekkend veel kracht proberen zij hun eigen bestaan op te bouwen. De mensen hebben hulp nodig en dat extra steuntje in de rug komt van ICS. Bijvoorbeeld door te investeren in rijstbanken. De gemeenschap investeerde de winst van de rijstbank weer in nieuwe projecten. Daaruit blijkt dat landen met een sterkere economische groei de capaciteit hebben om zelf armoede te verslaan. En als het gezinsinkomen stijgt is er meer geld voor voedsel, kleding, onderdak en scholing. Allemaal zaken waar kinderen veel profijt van hebben. Door ouders aan te moedigen kansen te grijpen en zichzelf te ontwikkelen, verander je de manier van kijken op een subtiele, maar fundamentele manier. Als je mogelijkheden zoekt, ga je ze vinden. Als deze ouders hun kinderen leren om mogelijkheden te zoeken voor groei en ontwikkeling, boeken we meer winst dan geld alleen kan bewerkstelligen.

Zomaar een stukje uit hun begeleidende brief wat mij wel aansprak. Als u meer wilt weten over deze organisatie en het succesverhaal wil lezen van de rijstbanken in Cambodja, kunt u terecht op www.ics.nl of  u komt gezellig een kopje koffie bij mij drinken om de folder eens in te zien.

Namens de ZWO-commissie
Marga Streefkerk
marga.streefkerk@wanadoo.nl  of  telefoon:  357118