Een stevige bodem

Romeinen

Volgens Asterix en Obelix zijn Romeinen rare jongens. Dat klopt als je ze ziet strijden met deze krachtpatsers, maar op andere gebieden zijn het slimmeriken. Toen ze een flink deel van Europa veroverden, moest ook hun dorst gelest worden. Romeinen drinken wijn en dat was er in de pas verworven gebieden niet. Importeren uit het vaderland duurde erg lang en dus besloten ze wijnbouw te gaan plegen langs de Rijn en de Moezel. Van dit besluit heeft nog niemand spijt gehad.

Goede gronden

Voor goede wijn hebben je goede condities nodig en een van die voorwaarden is kalkhoudende grond. Daarnaast moet er voldoende vocht zijn en de zon mag geen verstek laten gaan. Dat levert goede wijn. In de herfstvakantie heb ik van nabij meegemaakt hoe arbeidsintensief wijnbouw is en dat vooral op de steile hellingen langs de Moezel. Toch had de wijnboer waar we logeerden, ons uitgenodigd voor een “ Weinprobe”.

Mankracht

Daar zaten we met z’n zessen: nog twee gasten, een gepensioneerde leraar die meehielp met oogsten en onze gastheer. Op tafel stonden brood, blokjes kaas en tuc, naast (uiteraard) de proefglazen. Hij ontpopte zich als een gastheer zonder poespas: geen gedoe over temperatuur, ruiken aan de kurk, walsen, snuiven en rond laten draaien in de mond. Je neemt gewoon een slok, proeft, slikt door en je bepaalt of het lekker is of niet. Ondertussen vertelde hij over de verschillende wijngaarden die hij had, de verschillende wijnen die zij opleverden en het werk dat daarmee gemoeid ging. En wij proefden voort. Ook vertelde hij over het gebrek aan “Nachwuchs”: menig wijnboer had geen opvolger en al er niets gedaan werd, zouden de hellingen straks een toeristische attractie worden zonder wijndoel. Daar gaat je goede grond!

Grote kerkenraad

Aan die wijnboer moest ik denken tijdens de grote kerkenraad van 21 november. De agenda was kort: het ging om de begrotingen van de kerk en de diaconie. Als eerste kreeg Bert-Jan Velten namens de commissie van kerkrentmeesters het woord. Bert-Jan is goed in metaforen. Hij vergeleek de commissie met grond. Kerkrentmeesters moeten zorgen voor goede grond, voor een goed fundament waarop de kerk kan floreren. De belangrijkste arbeiders in de wijngaard zijn natuurlijk de predikanten, maar er zijn veel werkers van het elfde uur nodig: ons leger aan vrijwilligers! Deze bescheiden grondhouding van de commissie levert echter een geweldige begroting op, gebaseerd op uitstekend rentmeesterschap, vrijwillige bijdragen en een groot vertrouwen. Wij kunnen voortgaan in de wijngaard: de grond is goed.

Ook de diaconie kwam met een begroting die hetzelfde vertrouwen weerspiegelde. Beide partijen (en de hele vergadering) weten heus wel dat de tijden economisch niet florissant zijn, maar kerk en diaconie houden daar rekening mee.

Zorg

Nadat de begrotingen door de raad waren goedgekeurd, dankte Johan Grift de twee commissies en uitte terecht zijn zorg over de mankracht in de wijngaard. In 2014 hebben veel kerkenraadsleden hun termijn van vier erop zitten en we zoeken dus nieuwe arbeiders: het feest moet doorgaan (dat is immers de boodschap van de bruiloft te Kana?!). Werkt u straks mee?

Record

Om 20.25 uur sluit de voorzitter de vergadering: we hebben een nieuwe record gevestigd.

 

Uw scriba, Jaap Plomp