De afgelopen maanden is er veel gebeurd rondom Stichting Etike. Woensdag 30 november heb ik een presentatie gegeven in onze kerk met een opkomst van zo’n zeventig belangstellenden. Vanaf die tijd is ook de fondsenwerving gestart en dit gaat heel voorspoedig. Geweldig is het om te ervaren dat zoveel mensen ons werk steunen in Kinshasa! We zijn als Stichting Etike heel blij met de toezegging ‘goed doel 2012’ van de ZWO commissie, dit samen met de Hongarije groep.

Ondertussen zijn er voldoende hulpgoederen beschikbaar voor Hospital N’djili om de eerste 40ft container naar Kinshasa te verschepen. Maar de situatie in D.R. Congo is sinds de laatste ‘onafhankelijke-vrije’ verkiezingen op 26 november 2011 nog verre van stabiel. In aanloop naar deze verkiezingen is het heel onrustig geweest en zijn er door schietincidenten burger slachtoffers gevallen. De verkiezingen zijn ‘gewonnen’ door de zittende president Kabila met 43% van de stemmen. Hij wordt er van beschuldigd verkiezingsfraude te hebben gepleegd,  dit is door onafhankelijke VN-waarnemers bevestigd. In reactie hierop heeft de nummer twee van de verkiezingen, Tsisekedi met 34% van de stemmen, zich ook uitgeroepen als president van de republiek. Er zijn nu dus twee personen president en deze gespannen situatie houdt ook de wereldpolitiek bezig. De rust op straat is weergekeerd. Maar de import van goederen ligt op een uiterst laag peil en exporteurs zijn angstig dat er weer onrusten uitbreken, zodat hun containers met goederen in verkeerde handen vallen. Door deze handels-problematiek wordt het voedsel schaarser, vooral in Kinshasa met 11 miljoen inwoners. Dit kan werken als olie op het vuur bij het uitbreken van ongeregeldheden.

Kuma en ik hadden gepland om in februari opnieuw naar Kinshasa af te reizen, maar vanwege de onveilige situatie hebben we dit uitgesteld. Wat betreft het belang van de voortgang van onze stichting moeten we echt dringend die kant op. Omdat Bobette (Kuma’s vrouw) begin april uitgerekend is, hebben we besloten nu te gaan van 11 – 16 maart. We vertrouwen er op dat ‘de Grote Regisseur’, die de regie heeft over ons leven, met ons mee gaat en ons onder zijn beschermende vleugels neemt. Daarbij is het geweldig te mogen weten en ervaren dat onze kerkelijke gemeente achter ons staat en met ons meeleeft en bidt.

Ik hoop u na onze terugkomst te informeren over de stand van zaken. Binnenkort verschijnt de uitnodiging voor de concerten van Marcel & Lydia Zimmer in onze kerk op vrijdag 13 april, om 16.00 uur begint het kinderconcert en om 20.00 uur het grote concert. Kom genieten van dit optreden en steun daarmee het werk van Stichting Etike!                                 

 

Namens Stichting Etike, Hanno Kiezebrink