Waarom zij niet?

De plaatselijke overheid heeft BOA’s  in dienst. Dat zijn ambtenaren (buitengewone opsporings-) die met enige regelmaat in een bekeuringsituatie verzeild raken. Omdat Nederlanders niet meer heel erg gezagsgetrouw zijn, gaat het uitschrijven van een bon vaak gepaard met een hartelijke discussie. Het is natuurlijk vervelend als je bij je auto terugkeert nadat je inkopen hebt gedaan en je ziet zo’n BOA een geel formulier onder je ruitenwisser schuiven. Heel vaak wordt zo’n ambtenaar gevraagd of hij niet iets beters te doen heeft en in Putten doet een nieuwe vraag opgeld: waarom zij niet?

Kerkgangers

Zo’n  BOA wordt in verlegenheid gebracht met de vraag waarom kerkgangers die massaal foutparkeren, niet worden bekeurd. Daar hebben ze niet van terug. Nu is het voor mij de vraag of je aan een auto kunt zien of die van een kerkganger is, maar kennelijk behoren alle voertuigen die op zondagmorgen rond een kerkgebouw geparkeerd staan, tot kerkdienstbezoekers. Daarbij staat een aantal buiten de parkeervakken en op zondag schrijven BOA’s  geen bekeuringen uit. Dan zijn ze vrij en zitten ze misschien wel in de kerk.

Controle

Een probleem? Staan er werkelijk veel kerkgangersvoertuigen fout geparkeerd? De gemeente besloot dat te onderzoeken en deed dat op vrijdag 29 maart omstreeks 20.30 uur.( Goede Vrijdag) Zij trof 45 foutparkeerders aan, in de meeste gevallen rond de Oude Kerk aan het Kerkplein en rond de Gereformeerde Kerk aan de Achterstraat. (er wordt niet vermeld wie de eerste plaats bezet). De parkeergelegenheid in de omgeving (Gemeentehuis, Gervenhof) bleek voldoende capaciteit te hebben op dat moment; er was eigenlijk geen reden om fout te parkeren.

Ga toch fietsen

De gemeente heeft besloten de BOA’s niet meer in verlegenheid te brengen bij de vraag waarom kerkgangers niet beboet worden: zij gaat handhavend optreden. De brief van het gemeentehuis geeft ons de tijd tot eind april. Daarna volgt een waarschuwingsactie. Hoe lang die duurt, vermeldt de brief niet, maar na de waarschuwingsperiode zal verbaliserend worden opgetreden. De boete kunt u niet voldoen met collectebonnen! Voor het zover is, genieten we waarschijnlijk van aangename temperaturen: reden genoeg om de fiets te pakken.

 

Uw scriba, Jaap Plomp