Inmiddels zijn we weer een tijd verder, dus hoog tijd om even contact op te nemen met Sanne in Uganda. Lees hieronder hoe het met haar gaat!

Mijn laatste maand Lwengo:

Ik heb op en top genoten van alle prachtige momenten die ik mocht beleven daar. Lwengo is echt mijn 2e thuisje geworden. Ik heb helaas ook in het ziekenhuis gelegen, net voor mijn mini vakantie naar Tanzania, Zanzibar.

Wat een verschillen met de Nederlandse zorg maakte ik aan den lijve mee.  Ik als zuster, heb me verbaasd over de manieren van hygiënisch werken… Verwisselen infuus, etc.

Wel was er een enorme betrokkenheid. Anthony de projectleider van Lwengo was zorgzaam en liet mij in het ziekenhuis niet alleen.

Na mijn vakantie Zanzibar heeft  Anthony de 150 nieuwe schoolsweaters en 100 uniformen opgehaald.

Ook hebben we van het sponsorgeld van meerdere vrijwilligers 160 schoolbanken kunnen bestellen.

Dankzij o.a. de sponsoring van de kerk, kunnen de nieuwe leerlingen op een schoolbank zitten in plaats van op grote keien! Super!  

Er zijn voor de groepen 5 en 6 wiskundeboeken en godsdienstboeken gekocht. Voor de rest zijn alle kinderen van heel de Lwengoschool in een nieuw uniform gestoken. Fantastisch! Heel erg bedankt! Webale nyo !

Deze laatste maand in Lwengo heb ik het druk gehad met het afhandelen van de projectjes in en rondom het huis. In 3 maanden tijd bouw je best wel een goede band op met inspirerende, boeiende, unieke maar ook lieve mensen. Bij het idee alleen al dat ik afscheid moet gaan nemen, kreeg ik het al moeilijk!

Toen besloot ik om 1 maand van Rakai, te schrappen en mijn Uganda avontuur dus in Lwengo af te sluiten. 18 mei zal ik dus van Kyotera (waar Rakai project is gevestigd) terug verhuizen naar Mbara, Lwengo om daar de lopende projecten nog te begeleiden. Heerlijke gedachte!

In Rakai heb ik nu 1 maand gehad. Knotsgekke weken achter de rug. Toch ervaar ik ook een hoop andere emoties. Ik mis de kindjes die me in Lwengo wekten, hier slaap je in een appartement . Toch ben ik eerlijk en zou ik die luxe terug willen ruilen voor de stoffige voeten en een week je haar niet kunnen wassen.

Ik was bang dat ik mijn werk heel erg zou gaan missen. Daarom ook voor Rakai gekozen om medisch bezig en betrokken te kunnen zijn. Het laatste beetje sponsorgeld is meegereisd naar Rakai.

Er wordt een nieuwe materrnity ward  gebouwd. Een gebouw waar moeder en (ongeboren) kind de nodige voorlichting en zorg krijgen. Er is vooral veel geïnvesteerd in de verf, vloeren, glazen in de ramen en deuren. Als ik nog samen met de andere vrijwilligers ieder 1000 euro kan binnenhalen, kunnen we de ward afbouwen en ook de stroom, electra betalen dan is de maternity ward ECHT helemaal van de sponsoring betaald!

Ook hebben we nog 1 gezin in de community geholpen en een huisje voor gekocht. Zij zorgen al een poos voor baby Silvia. Silvia is in de latrine gegooid, daar heeft haar “pleeg”gezin haar een half jaar terug gevonden.

Een extra kind in huis nemen doe je niet zomaar want dat kost weer extra geld, dat er eigenlijk niet is.

Om deze goede mensen een handje te helpen hebben wij het huis geschonken. Ook de andere gezinsleden hebben ruimte nodig, en een ondervoed kind breng veel zorgen met zich mee. Zo hebben we een contract getekend en baby Silvia is en blijft voorlopig op onze lijst staan en onder behandeling van Kim.

Kim zal straks haar deuren openen in de maternity ward, omdat het thuis werken niet mogelijk meer is. Er komt dus ook een ruimte voor haar project, dus gaat Be More ook meer samenwerken met Kim.

Fantastisch! Van het laatste beetje sponsorgeld hebben we een kast laten timmeren voor Kim, voor op haar nieuwe stekkie, voor de bijvoeding opslag, kleertjes, flessen etc.

 

Nog een nieuwtje: Mijn ouders en zus komen mij bezoeken! 10 tot 23 mei !

Super leuk!

 

Tot de volgende keer!

Liefs uit een warm Uganda

Van Nakajjubi (nakkadjoebie) mijn ugandese naam

Of beter bekend als:

Sanne Streefkerk

 

Namens de ZWO-commissie, Jim van den Hoorn