Surinaamse president Santokhi ontvangt de NBV21

Afgelopen zaterdag ontving president Chandrikapersad Santokhi het eerste NBV21-exemplaar in Suriname. Hij kreeg deze Bijbel aangeboden door Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en Erny van Axel, directeur van het Surinaams Bijbelgenootschap. Dit gebeurde tijdens de viering in de Grote Stadskerk van Paramaribo, waar de NBV21 gepresenteerd werd.
In zijn toespraak gaf Santokhi aan wat voor hem het belang is van de Bijbel: ‘De Bijbel geeft mensen elke dag veel hoop, mensen die de hoop verliezen door ontwikkelingen die ze soms niet begrijpen – als er iets gebeurt in hun persoonlijk leven, in hun omgeving of in het land. De Bijbel brengt de verbinding tot stand tussen gelovigen en de schepper.’
Santokhi benadrukte het belang van een nieuwe vertaling in modern, gangbaar Nederlands voor jongere mensen. Ook gaf hij aandacht aan de Surinaamse inbreng. Hij vond het bijzonder en belangrijk dat de NBV21 tot stand kwam op basis van reacties uit alle Nederlandstalige landen.

Matthijs de Jong hoogleraar Bijbelvertalen aan de VU

Dr. Matthijs de Jong is per 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar Bijbelvertalen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Dit draagt eraan bij dat er ook in de toekomst goed opgeleide Bijbelvertalers zijn in het Nederlandse taalgebied’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). De VU ziet uit naar de komst van De Jong.
De Jong volgt als hoogleraar Bijbelvertalen Lourens de Vries op, die onlangs met emeritaat ging. Op verzoek van het NBG blijft dit specialisme nu als bijzondere leerstoel bestaan aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De Jong wordt parttime hoogleraar en blijft daarnaast werken bij het NBG.
‘Bijbelvertalen is een vak met grote maatschappelijke relevantie. Dat bleek toen de verschijning van de NBV21 groot nieuws was’, aldus Buitenwerf. ‘Het maken van een goede Bijbelvertaling is een specialisme waarvoor een wetenschappelijke opleiding nodig is. Dat specialisme krijgt, hopen wij, door het onderzoek en het onderwijs van De Jong de aandacht die het verdient.’

Psalmboek met 21 stiltemomenten

Veel mensen snakken naar momenten van rust. Een dagelijks stiltemoment kan helpen. ‘Met het boek Psalmen met 21 gebedsmomenten kun je drie weken elke dag een mini-retraite houden’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).
Het boek bevat alle 150 Psalmen uit de Bijbel plus een traject om 21 dagen te bidden met een Psalm. ‘Het hoeft je niet meer te kosten dan een minuut of tien en levert een ontspannen begin of einde van de dag op’, vervolgt Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik van het NBG. ‘Veel gelovigen verlangen naar contact op hartsniveau met God. Dat verlangen wordt veelvuldig geuit in de Psalmen. Juist daarom zijn die zo geschikt voor een stiltemoment.’
Het boek Psalmen met 21 gebedsmomenten is vanaf 16 maart voor € 22,50 te verkrijgen in de boekhandel en bij het NBG. Het 21-daagse gebedstraject in het boek is ook te volgen als podcast via bijbelgenootschap.nl/psalmen.

Loading