Bijbelleesrooster 2022 nu beschikbaar

Het Bijbelleesrooster voor 2022 is verschenen, met voor elke dag een bijbelpassage. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) stelt dit leesrooster online beschikbaar via de website.
Het NBG-bijbelleesrooster 2022 is, net als in voorgaande jaren, samengesteld door ds. Klaas Touwen, protestant predikant te Deil en Enspijk. De bijbelvertaling in het rooster is de NBV21, de opvolger van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004.
Website en app

Het Bijbelleesrooster 2022 staat op bijbelgenootschap.nl, en is binnenkort ook beschikbaar op debijbel.nl en via de gratis NBG-app Mijn Bijbel. Naast dit dagelijkse leesrooster zijn ook alle andere leesplannen van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap beschikbaar in de app Mijn Bijbel. Download de app, schrijf u in voor dit leesrooster en ontvang elke dag een notificatie met de nieuwste aflevering.
Foto: Standaardeditie NBV21 © NBG

Haïtiaans Bijbelgenootschap geeft Bijbels en noodhulp

‘De rijen zijn tegenwoordig nog langer’, zegt Magda Victor. ‘Als we ergens Bijbels brachten was dat altijd al zo, maar nu helemaal. Mensen in het aardbevingsgebied realiseren zich dat alleen God hen hier doorheen helpt.’ Victor is directeur van het Haïtiaans Bijbelgenootschap (HBG). Ze rijdt met noodhulppakketten en bijbels naar het getroffen gebied.

Op 14 augustus werd het zuidoosten van Haïti getroffen door een zware aardbeving. ‘De straten waren vol geschreeuw’, vertelde een predikant aan het HBG. ‘Mensen zochten wanhopig naar hun geliefden en naar hulp, water en eten’. Zo’n 2000 mensen overleefden het niet en er vielen meer dan 10.000 gewonden. Meer dan 90.000 huizen werden verwoest. En twee dagen later raasde er ook nog een orkaan over het gebied. Door natuurgeweld, politieke onrust, criminaliteit en werkloosheid is leven in Haïti overleven.

Steun het project ‘Laat het licht van Kerst schijnen voor kinderen in Haïti’ via https://formulier.bijbelgenootschap.nl/donatie-kindereninhaiti

Boekhandelaar Anouk Kanbier over de Bijbel:
‘Het mooiste cadeau dat je kunt geven’

‘Doe mij er maar zes, voor mijn kinderen.’ De klanten hebben veel belangstelling voor de NBV21, de nieuwe Bijbel, merkt Anouk Kanbier. Ook Anouk zelf is er blij mee. Waarom – en wat maakt haar zo creatief en gepassioneerd voor het grote verhaal over het leven dat in de Bijbel te vinden is?
Volgens Kanbier is deze Bijbel ‘het ideale cadeau om te geven aan je kinderen of kleinkinderen.’ Zoals de man deed die er meteen zes bij haar kocht. Kanbier: ‘Hoe mooi is dat: het Woord van God doorgeven in de nieuwe versie aan de nieuwe generatie. Onze klanten zijn positief over de NBV21. Een theoloog uit onze klantenkring vertolkte het heel mooi: “De NBV21 is een eerbiedige en kostelijke vertaling die je geloofsinzichten op veel punten verdiept en soms ook oude problemen oplost door toepassing van gedegen kennis van taalkundige ontwikkelingen”.’

Tegen ieder die een cadeau zoekt, zegt Kanbier: ‘De NBV21 is het mooiste geschenk dat je kunt geven. Koop lokaal en kom gezellig langs. Wij van de boekhandel zijn héél goed in mooi inpakken. Laat uw mooiste geschenk op z’n allermooist inpakken!’ Foto: Verkoopteam De Rank in Kampen


Kindernevendienstmethode Bijbel Basics compleet

‘De Bijbel in 200 essentiële verhalen’. Dat beloofde de kinderdienstmethode Bijbel Basics van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Afgelopen november is die belofte ruimschoots vervuld en is de methode compleet. In plaats van 200 werden het 217 Bijbelverhalen. Het laatste programma, Alles wordt nieuw, gaat over het Bijbelboek Openbaring. ‘Een feestelijk moment.’

Bijbel Basics startte vier jaar geleden als methode om in de kindernevendienst zowel de Bijbel als het kind centraal te stellen. Bijbel Basics behandelt alle soorten Bijbelboeken, ook als ze voor kinderen wat moeilijker zijn, zoals Spreuken en Openbaring. De in totaal 217 afleveringen laten kinderen van 4-12 jaar kennismaken met de essentiële Bijbelverhalen. In de onderbouw worden die verhalen naverteld, in de bovenbouw lezen de kinderen de verhalen uit de Bijbel zelf. Zo krijgen ze een brede basiskennis van de Bijbel. Bij elk verhaal horen gevarieerde verwerkingsvormen en gespreksvragen. Dankzij inzichten uit kindertheologie, pedagogiek en didactiek sluit Bijbel Basics nauw aan bij de belevingswereld en de verschillende leervoorkeuren van kinderen. Op debijbel.nl/bijbelbasics zijn alle afleveringen te downloaden. Wie zich aanmeldt, krijgt een startersgids en wekelijks een aflevering via de mail.

Inspirerende reisblog vanuit Mexico door Ilse Visser
‘Hebreeën 12 in Mexico’

Samen met mijn collega Paul Doth was ik in november 2021 in Mexico. We bezochten het Bijbelgenootschap en twee Bijbelvertaalprojecten. Wat ik meemaakte, doet me denken aan de Brief aan de Hebreeën.
Dat Bijbelboek vond ik altijd al fascinerend. Toen ik er tijdens het maken van de NBV21 mee bezig was, werd ik er weer door geraakt, vooral door hoofdstuk 11 en het begin van hoofdstuk 12. Hoofdstuk 11 noemt allerlei mensen uit het Oude Testament en het beschrijft de impact van geloof op hun leven. En hoofdstuk 12 spreekt over een menigte van geloofsgetuigen die ons omringt: ‘Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: met de vreugde voor ogen die voor Hem in het verschiet lag, heeft Hij het kruis verdragen en de schande ervan aanvaard, en heeft Hij zijn plaats ingenomen aan de rechterzijde van de troon van God.’ Dat herken ik. Ik voel me, nu ik in Mexico geweest ben, bemoedigd door vele ontmoetingen waarin mensen deelden hoe Bijbel en geloof hun leven veranderd hebben.
Ik vraag me weleens af hoe mijn geloof eruit zou zien zonder deze verhalen uit de wereldwijde kerk. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Wat ik wel weet is dat ik dankbaar ben dat ik het niet alleen met de geloofsgetuigen uit Hebreeën hoef te doen. Ik kom, juist ook dankzij mijn werk, zoveel mensen tegen die keer op keer getuigen van de kracht van geloof in hun leven.
Ilse Visser werkt als programmaspecialist buitenlandse vertaalprojecten op de internationale afdeling van het NBG. Deze reisimpressie verscheen in december en is volledig te lezen op www.debijbel.nl.

Loading