Als u me vraagt: ” Hoe is het met de moestuin?”, dan zeg ik: “ Goed!”

De gewassen staan te velde en wat niet onbelangrijk is: De eerste oogst is bij de Voedselbank afgeleverd in de vorm van zes kratten spinazie.

En nu maar hopen dat de cliënten van spinazie houden en ook nog de moeite nemen om die te wassen en te koken. De “voorwas” heb ik thuis in de badkuip gedaan, want ik durfde niet de eerste keer met zo`n bemodderde handel aan te komen. Ja, het had geregend, en nee, dat zand was niet in een dag verdwenen door het afvoerputje en ja, ik heb er van geleerd.

In het inloophuis vroeg ik een vriendelijke donkere man of hij van spinazie hield, maar hij begreep me niet.

Toen heb ik maar uitgebeeld dat hij er reuze sterk van werd, net als Popeye the sailorman met de enorme biceps. Maar waarschijnlijk zat een stripboek niet in zijn schoolpakket. Niettemin: een brede glimlach!

Hoewel we ooit uit het Paradijs verdreven zijn, waar we alles op een presenteerblaadje aangereikt kregen, zijn we nu genoodzaakt om volwassen te worden en in het zweet onzes aanschijns ons brood te verdienen.”Ja, ieder nadeel hep se voordeel!” ( Vrij naar Dick Boekema.)

We proberen toch hardnekkig ons eigen paradijsje te creëren, in de vorm van een gezellig huis , een mooie tuin of in ons geval een keurige diaconale  moestuin, waar het goed toeven/ werken is.

Overigens moet ik dat  ” zweet “ wel relativeren. Gezien ons klimaat is een nat pak waarschijnlijker,heb ik proefondervindelijk vastgesteld. En ook met de dorens en de distels valt het reuze mee.

De distels die van rechts komen aanwaaien, roeien we met wortel en tak uit. Lastiger is het groene waas dat almaar de kop op steekt en dat door onze mede-moestuinier “Herderwieker Riest” (Harderwijkse rijst) genoemd wordt.

Toch staan er 22 fikse kroppen sla onder een net te glimmen en te wachten tot ze als vierpersoons maaltijd opgediend worden. Nog een weekje geduld, jongens!

Het gat in de levering wordt gedicht met radijsjes van eigen kweek, aangevuld met anonieme, want bij het zaaien wisten we nog niet dat er 29 cliënten zouden zijn in Putten.

Ondanks storm, wind en regen is de kiemkracht van de zaden groot genoeg om zich boven de aarde uit te werken. De kool groeit als….kool, precies, de piepers staan er fris bij, het loof althans, de uien breken door, alleen de bieten, de prei en de wortelen nemen er de tijd voor.  Terwijl ik niets liever doe dan kratten vullen.

Maar dat komt wel!

 

Mayella Geskus