Onderstaande tekst is overgenomen uit Diakonia van februari 2015

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit kan betekenen dat ze zonder ontbijt naar school gaan, in de winter met zomerkleding rondlopen, of vaker ziek zijn.

Kinderen in armoede worden vaker gepest op school en ervaren vaak stress vanwege ruzies thuis over geld of vanwege angst uit huis gezet te worden.

 

Isolement

Armoede brengt veel kinderen in een isolement. Ze nemen minder gemakkelijk vriendjes en vriendinnetjes mee uit school omdat ze zich schamen voor de lege koelkast, de verwarming die uitstaat of het kale huis. Ze willen meestal niet dat andere kinderen weten hoe de situatie thuis is en raken daardoor geïsoleerd.

Zo zijn er kinderen die zich ziek melden op hun verjaardag omdat ze geen geld hebben om te trakteren.

Andere kinderen slaan uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes af omdat ze geen cadeautje mee kunnen nemen.

Een lidmaatschap van een sportclub zit er voor de meeste kinderen in armoede niet in.

De eerste dag na de zomervakantie of na Sinterklaas is vaak ook een moeilijk moment, omdat ze zelf geen enthousiaste verhaal hebben.

 

Kinderen moeten kunnen dromen

Sinds 2011 kent Nederland een Kinderombudsman, Marc Dullaert.

Hij sprak op de Landelijke Diaconale`Dag van 22 november jl., waar hij vertelde dat het meest schrijnende is dat veel kinderen en jongeren in armoede niet meer dromen.

Ze kunnen vaak maar een paar dagen vooruit kijken. De spanning die thuis dagelijks aanwezig is rondom de financiën, of de zorg of er wel genoeg te eten is, zorgt voor stress.

Armoede heeft volgens Dullaert ook grote invloed op het toekomstperspectief van kinderen.

“Als jongeren die in armoede leven nadenken over hun beroepskeuze, dan kiezen ze vaak een vervolgopleiding die kort duurt en niet te veel kost. Ze zijn zich erg bewust van de kosten van materialen en schoolgeld. Opgroeien in een situatie waarin voortdurend te weinig geld is, is zwaar. Dat armoede ook nog een stempel drukt op de rest van hun leven, vind ik heel ernstig. Dat is niet acceptabel in een van de rijkste landen ter wereld.”

 

Tekst: Meta Floor, namens Kerk in Actie

werkzaam voor armoedebestrijding in Nederland

Meer info: www.marcdullaert.nl