“Ik heb een Kamminga in de kast staan”. Dat kan ik sinds 13 september 2011 zeggen. Op die vond in de Lukaskerk in Ermelo de presentatie plaats van Marten Kamminga’s liedbundel “Nader tot jou”.

Gijs Evers van Uitgeverij De Kolibrie leidde ons samen met Marten zelf langs bijzondere momenten rondom de totstandkoming van deze liedbundel. En natuurlijk was er ook muziek. Dat Marten het van geen vreemde heeft werd ons eveneens duidelijk. Echtgenote en dochter lieten van zich horen in de voorzang. En vader Kamminga, helemaal overgekomen uit het Alkmaarse, beklom de orgelbank om samen met z’n zoon Marten een improvisatie ten beste te geven.

Als u dit zo leest, hoef ik u niet meer te vertellen dat het een fantastische avond was. Het was prettig om te constateren, dat er ook diverse mensen uit onze gemeente aanwezig waren om dit Kamminga-feest mee te vieren.

En de liedbundel zelf? In alle eenvoud ronduit prachtig! Zoals we de muziek en de teksten van Marten inmiddels kennen. Sprekend van Gods aanwezigheid in en zijn liefde voor ieder mensenkind. God met mensen, zo intens en persoonlijk nabij, dat de liefdevolle warmte bijna letterlijk de liedbundel uit straalt!

Gijs Evers suggereerde, dat “Nader tot jou” de leemte tussen het Liedboek voor de Kerken en de Opwekkingsbundel zou kunnen vullen. Ik durf verder te gaan: deze liedbundel vult de leegte in een soms troosteloos somber mensenhart met puur Licht!

Ik heb een Kamminga in de kast staan. Maar daar blijft-ie niet. De bundel zal minstens net zo vaak op het orgel of op de piano staan. Wilt u ook een Kamminga in de kast? Of – nog beter – wilt u ook een Kamminga opengeslagen op uw muziekstandaard hebben staan? De liedbundel is voor € 29,95 te verkrijgen bij Uitgeverij De Kolibrie te Putten; zie www.dekolibrie.net.

Beste Marten, letterlijk: van harte!

 Bert-Jan Velten