Zoals jullie weten ontvangen wij als ZWO commissie maandelijks ontzettend veel post van allerlei hulporganisaties. Het is niet te bevatten hoeveel organisaties er actief zijn in de wereld. Het is onmogelijk om alle organisaties bij naam te kennen, maar ik weet zeker dat bij het merendeel van u de naam ‘Warchild’ zeker iets moet zeggen.

 

De organisatie is in 1995 opgericht door Willemijn Verloop. Als vredesactivist voor de European Action Council for Peace in de Balkan kwam zij in verwoest Bosnie in contact met muziekprofessor Nigel Osborne. Hij organiseerde in een schuilkelder muziekworkshops voor oorlogskinderen. Verloop raakte geïnspireerd door de blijdschap en ontlading die de muziek bij de kinderen losmaakte.

 

Echte naamsbekendheid kreeg Warchild nadat de zanger Marco Borsato zich in 1998 zich verbond als ambassadeur van de organisatie. Velen van u zullen het nummer ‘de speeltuin’ herkennen met als refrein:

Morgen zal het vrede zijn
Zal de zon je strelen
Zal de wereld weer een speeltuin zijn
En kun je rustig spelen

Door de toenemende aandacht groeiden de inkomsten, en kon War Child het aantal hulpverleningsprojecten flink uitbreiden. Naast psychosociale hulp, zijn onderwijs en het creëren van een veilige omgeving voor de kinderen een belangrijk onderdeel van de huidige programma’s. In 2011 bereikten de programma’s van War Child 1,8 miljoen kinderen en 1,7 miljoen volwassenen. Op dit moment is War Child actief in 11 landen.

 

Warchild is vastbesloten om:

  • De psychologische en sociale ontwikkeling van oorlogskinderen te stimuleren;
  • Kinderen te beschermen tegen de gevolgen van gewapende conflicten, het geweld, de uitbuiting, de ingrijpende ervaringen.
  • Onderwijs te organiseren;
  • Ervoor te zorgen dat deze kinderen gehoord worden. Hun stem telt!

 

Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk eens op: www.warchild.nl of www.warchild.org

 

Namens de ZWO commissie, Jim van den Hoorn