Sinds de ’25 januari-revolutie’ spelen Egyptische vrouwen een belangrijke rol bij de demonstraties voor hervorming in hun land. Maar dit is niet ongestraft gebleven. Vrouwen zijn doelwit geworden van mishandelingen en seksueel geweld, specifiek gericht op vrouwen. Zowel de veiligheidsdiensten als individuen hebben zich hieraan schuldig gemaakt.

 

Tijdens grote demonstraties in Egypte werden veel vrouwelijke demonstranten aangevallen. Volgens slachtoffers en ooggetuigen gebeurde dat vaak op dezelfde manier: de vrouwen werden door tientallen, of soms zelfs honderden mannen omcirkeld en onzedelijk betast. Hun sluiers en kleding werden weggetrokken en de daders hielden mensen die wilden helpen met wapens op afstand. Verschillende slachtoffers van dit seksuele geweld hadden medische hulp nodig. Ten minste één slachtoffer moest zelfs geopereerd worden. Tussen 30 juni en 3 juli van dit jaar zouden er al 186 vrouwelijke demonstranten aangerand zijn op het Tahrir plein in Caïro.

 

In plaats van dit geweld aan te pakken, hebben de verschillende politieke partijen het ingezet om elkaar zwart te maken. De Egyptische autoriteiten moeten luid en duidelijk aangeven dat (seksueel) geweld tegen vrouwen niet getolereerd wordt en dat de daders gestraft zullen worden. De nu heersende straffeloosheid voor deze aanvallen doet geloven dat seksueel geweld tegen vrouwen toegestaan is.

 

De ZWO commissie nodigt u van harte uit om zondag 1 december uw handtekening te zetten op één van de lijsten. Uw handtekening zal tezamen met een brief naar de Egyptische autoriteiten worden gestuurd. Hierin roepen we hen op om dit geweld tegen vrouwen aan te pakken.

 

Namens de ZWO-commissie,

Bas Michielsen