Ook dit jaar gaat de boeldagcommissie in de weer met een boeken- en plantenmarkt, de boeldag en de kerstmarkt. Samen met veel vrijwilligers uit onze gemeente wordt al het werk verzet. Deze activiteiten  ondersteunen niet alleen de goede doelen maar ook de gemeenschapszin. De diaconie heeft dit jaar het goede doel gekozen, waarvoor we met z’n allen de mouwen opstropen. De keuze is het realiseren van vrije tijdsvoorzieningen in het jeugddorp De Glind. Het dorp De Glind ligt onder de rook van Barneveld en is groot geworden door de Rudolphstichting. De Rudolphstichting heeft in jeugddorp De Glind al 100 jaar ervaring met gezinshuizen. In 1911 is het werk gestart door dominee Rudolph, in opdracht van destijds de Gereformeerde Kerken (nu PKN). Zijn motivatie was: “Als kinderen buiten de samenleving vallen, moeten we een samenleving creëren waarin zij wel welkom zijn”. Deze opdracht inspireert de Rudolphstichting nog steeds, hoewel het werk in de afgelopen 100 jaar behoorlijk is veranderd. Zij zetten zich nog steeds in om uithuis geplaatste kinderen en jongeren in Nederland een kans te geven voor de toekomst. In de Glind zijn momenteel 20 gezinshuizen, die elk maximaal vier uithuis geplaatste kinderen een thuis geven. Het afgelopen jaar zijn er drie nieuwe gezinshuizen gebouwd. Verder wordt bijgedragen aan voorzieningen als het zwembad en de kinderboerderij, zodat het een fijn dorp is om in te wonen. Daarnaast worden projecten gestart, waardoor ook in de rest van Nederland uithuis geplaatste kinderen worden opgevangen in een gezinshuis.

Het is de bedoeling dat een deel van de opbrengst van de drie grote happenings wordt gebruikt om een kabelbaan te realiseren op de kinderboerderij. Deze kinderboerderij is een prachtige plek voor de jongere kinderen. De oudere jeugd kan gebruik maken van het zogenaamde schateiland. Dit is een project dat ooit  is gerealiseerd door het tv-programma ‘De Uitdaging’ met Angela Groothuizen. Het is nu aan renovatie toe. De oudere jeugd mist een winkel in het dorp. In een winkeltje kunnen producten als snoep, deodorant en eau de toilette worden verkocht. Dit winkeltje moet een soort van ‘Pipo’ wagen worden, zodat deze verplaatsbaar is. Het is natuurlijk zonder winstoogmerk. Het andere deel van de opbrengst is dus voor dit deelproject t.b.v de oudere jeugd. Het mooie hiervan is dat de jeugd zelf verantwoordelijk is voor de planning en uitvoering van het project ‘de Pipo wagen’.

Ik hoop dat u ook enthousiast bent over het gekozen goede doel. Wij van de diaconie zijn het in ieder geval wel. Als u meer wilt weten kunt u mij altijd benaderen of u kunt de website van de Rudolphstichting bezoeken, www.rudolphstichting.nl De stichting is aanwezig met een stand op de happenings. Op een mooie zomerdag kunt u natuurlijk ook de fiets pakken en de prachtige omgeving van De Glind verkennen.

Tot ziens, als bezoeker, of nog beter als klant tijdens één van de activiteiten.

 

Namens de diaconie, Arcel Bultman