Dit jaar op 10 november is de Landelijke Dag voor de Mantelzorg. Mantelzorgers zorgen langere tijd en onbetaald voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en kunnen die zorg niet zomaar beëindigen.

De nationale dag voor de mantelzorg is slechts één week na dankdag, wanneer we een beroep op u doen om een fruitattentie te bezorgen bij adressen waar ziekte of zorg een blijk van aandacht wenselijk maken. Dit zijn veelal adressen waar ook mantelzorg wordt gegeven. Om te voorkomen dat er daarna een jaar lang weinig aandacht is voor mantelzorgers heeft de diaconie besloten de traditionele roos als teken van dank in  februari of maart te organiseren (net als vorig jaar).

Natuurlijk vinden we de aandacht voor de mantelzorger belangrijk. Daarom willen wij het bestaan van het “mantelzorg compliment” onder uw aandacht brengen. Met dit compliment ontvangt de mantelzorger van onze overheid een geldbedrag of waardebon, als blijk voor zijn of haar inzet. Indien u een mantelzorger kent die hiervoor in aanmerking komt, kunt u deze aanmelden voor het compliment via internet :  http://www.svb.nl/int/nl/mzc/aanvragen/hoe_vraag_ik_aan , of via het mantelzorg loket in Putten bij de SWP (Stichting Welzijn Putten) met  kantoor op Harderwijkerstraat 19 en telefonisch te bereiken : 357078.

 

Namens de diaconie                          Rinus Blankestijn