Kuma Kabare en Hanno Kiezebrink hebben, namens Stichting Etike, eind oktober een vierde werkbezoek gebracht aan Kinshasa. Tijdens hun vorige bezoek in juni is het Kinshasa house geopend, een ruim en gerenoveerd pand in het centrum van de stad. Hier wonen de moeder en twee zussen van Kuma samen met vier alleenstaande tienermoeders en hun kinderen. Deze acht maken deel uit van een vaste groep van tien tienermoeders en tien kinderen, die elkaar wekelijks trouw en van harte in het Kinshasa house ontmoeten voor samenzijn, voorlichting en verzorging. De moeders willen graag een beroepsopleiding volgen, bijvoorbeeld voor kapster, verkoopster of coupeuse. Helaas heeft de stichting hier (nog) geen geld voor beschikbaar. Goed nieuws is dat een sponsor uit Putten het basisonderwijs voor drie kinderen van 4 jaar uit de groep bekostigd.

Tijdens het laatste bezoek hebben Hanno en Kuma onderzocht of het mogelijk is om vanuit het Kinshasa house kleding te gaan verkopen. Het idee is de tienermoeders hierin te begeleiden en, als het financieel mogelijk is, een opleiding tot verkoopster te laten volgen. Het verkopen van de kleding biedt een nuttige dagbesteding en geeft voldoening, maar levert uiteraard ook eigen inkomsten op voor de jonge moeders. Dit is waar Stichting Etike heen wil: tienermoeders niet alleen de vis geven, maar ook een hengel om zelf(standig) te leren vissen.              In samenwerking met stichting Rusland Kinderhulp is een proefzending met kleding naar Kinshasa gegaan en daar in het centrum met succes verkocht. Gebleken is dat het zeker loont om in Putten kleding te verzamelen en deze vanuit het Kinshasa house te verkopen. Schone en complete kleding in alle maten is daarom enorm welkom op werkdagen van 9.00- 12.00 en 13.00-16.00 uur op het kantoor van Kiezebrink International aan de Hoge Eng Oost 31 in Putten.

De container met ziekenhuis equipement voor Hospital N’djili in Kinshasa is lang onderweg geweest, maar het resultaat is overweldigend. Op 27 oktober zijn Kuma en Hanno aanwezig bij de officiële overdracht, samen met het ziekenhuispersoneel, het voltallige ziekenhuisbestuur, de procureur generaal van het kabinet de president, de burgemeesters van de gemeenten N’djili en Masina, het stichtingsbestuur van Etike in Kinshasa en natuurlijk de tienermoeders. Na mooie woorden volgt een indrukwekkende rondgang door het ziekenhuis, een enorm groot verschil met 1,5 jaar geleden! In maart 2011 was de situatie mensonwaardig en onwerkbaar voor het deskundige personeel. Met de hulp van Stichting Etike is er nu zelfs een nieuwe IC ingericht met vier bedden, de benodigde apparatuur en airco. Door de materiële steun en de aandacht die de stichting bij de lokale overheid heeft weten te krijgen, heeft er een krachtige en bijzondere ontwikkeling plaatsgevonden in Hospital N’djili.

 

Hanno en Kuma brengen de hartelijke groeten en dank over uit Kinshasa!!