Rare benaming eigenlijk: Betaalbare vakanties.

Voor een miljonair is een tocht met eigen jacht en twaalfkoppige bemanning naar de Bahama`s betaalbaar. Voor iemand met een niet te krap budget is een reis per camper naar… vooruit… de Noordpoolcirkel betaalbaar. Maar het gaat hier natuurlijk over vakanties voor Jan Modaal, Mien Minima of Piet –zonder- Pensioen. Of gewoon over u en mij.

In de gids Betaalbare Vakanties wordt een heel scala aan mogelijkheden genoemd voor verschillende doelgroepen. Een greep uit het aanbod: (en van een ervaringsdeskundige krijgt u de tips en herinneringen er gratis bij)

 1. Wild kamperen.

U trekt te voet of per fiets door het land met uw huishouden op de rug of de bagagedrager en  zet uw tentje ergens verscholen in de natuur op. Kosten: € 0,00.

Tip: Wacht tot de boswachter achter de warme prak zit en voorkom een bekeuring.

Herinnering : Fietsers op Terschelling zaten bijkans achterstevoren op hun zadel , toen ze op zondagmorgen een zwaar bepakt zootje ongeregeld uit de dennenbosjes zagen stappen.

 2. Woningoppas/ woningruil.

Via www.holidaylink.com kunt u huizen vinden waarvoor de bewoners ,tijdens hun vakantie, een oppas zoeken. U krijgt er vaak een huisdier bij. Kosten: € 0,00.

Tip: Neem direct een foto van het huisdier, want misschien loopt het weg of legt het, ondanks uw goede zorgen, het loodje. Is dat het geval, koop dan bij de dichtstbijzijnde dierenwinkel het best gelijkende exemplaar.

Zorg dat u weg bent als de bewoners thuis komen en zet de telefoon drie weken uit. De eigenaresse ziet nl.direct dat daar niet de innig geliefde Pietje, Poekie of Snuitje zit, maar gewoon een kanarie,  kat of konijn. Herinnering: Mijn ouders ruilden in 1950 hun huis bij het bos voor een bovenwoning in Scheveningen. Ik gooide een bekertje met vies water met ballonresten over de balkonrand leeg. Precies op het hoofd van de benedenbuurman.  En ja….er is geklaagd.

 3. Trekkershutten

Op www.trekkershutten.nl   vindt u 300 adressen van trekkershutten, waar 4 personen kunnen overnachten in stapelbedden . Er kan gekookt worden, er is elektriciteit en soms verwarming,.Het sanitair bevindt zich op de camping waar de hut staat .U mag er 3 nachten blijven voor ongeveer € 40,00 p.n. U dient de hut schoon achter te laten.

Tip: Als uw voorganger de hand gelicht heeft met de schoonmaak en ook nog een paar stinkende sokken heeft achtergelaten, maak dan uw onderkomen zo schoon dat u zich er prettig in voelt .Ga vooral klagen bij de beheerder.Maar het helpt niet.

4. Stichting Vrije Recreatie.

www.svr.nl Door voor € 10,00 lid te worden van de Stichting, heeft u de mogelijkheid om te kamperen of te logeren bij de boer. In veel europese landen kan dat. Een overnachting voor 2 personen kost ongeveer 12 euro.

Herinnering:.Bij gebrek aan een camping (opgedoekt) vonden we onderdak in een boerenschuur , waar de boer met veel vindingrijkheid een aantal kamers/ slaapzaaltjes had getimmerd. Er lagen grasgroene matten op de vloer, de twijfelaar-met-kuil had een roze gebloemde nylon sprei en het servies zou hier de Boeldag nog niet gehaald hebben.

Het zondagse ontbijt, dat de boer en zijn vrouw, achter elkaar lopend, binnen kwamen dragen, maakte alles weer goed. Een aandoenlijk staaltje zorgzaamheid.

5. Vrienden op de fiets.

www.vriendenopdefiets.nl .Voor 8 euro krijgt u een boekje met 3700 adressen van particulieren in Nederland en België. Logies met ontbijt krijgt u voor € 19,00 p.p.

Tip: Na het kopje thee met de gastvrouw krijgt u de beschikking over een slaapkamer met gebruik van badkamer.

Als u niet buiten de deur wilt eten, dan kunt u zich redden met een kopje cup- a- soup, kant en klare pannenkoeken en een lekker toetje. Een glaasje wijn uit het wastafelglas maakt het diner compleet. Oploskoffie of thee voor toe en zie, misschien hoeft u nog maar een uur op de rand van het bed te zitten voor het slaaptijd is.

Niet het dompelaartje vergeten.

Alle andere mogelijkheden voor jongeren, voor alleengaanden, voor mensen met een beperking, vindt u in de gids

Betaalbare Vakanties. Hij ligt naast de trap in de hal van de kerk.

 

Uw vakantiespecialist, namens de diaconie, Mayella Geskus