BEKIJK KERKDIENST

Calvijn, en wat daaraan vooraf ging – afgelast

Calvijn, en wat daaraan vooraf ging – afgelast

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Spreker: Ds. P.M.J. Hoogstrate, MA, kerkhistoricus

Leerhuis kerkgeschiedenis, Middeleeuwen, Moderne Devotie en Reformatie
Het leven van ieder mens lijkt op een boom met wijdvertakte wortels. Ga maar na bij uzelf: opvoeding, erfelijkheid, gezin en familie, gezondheid, relaties, werk en scholing en niet-te-vergeten: toeval! Zo ook de “boom” van de mens Jean Calvin. Bij ons bekend als Johannes Calvijn (1509 – 1564). Kerkgeschiedenis is namelijk de interessante en vaak verrassende zoektocht naar de wortels van feiten, interpretaties, beeldvorming, een wonderlijke mix van waarheid en verzinsels. Dat alles geldt ook voor onze beeldvorming van Calvijn. Om maar wat te noemen: de Franse jurist en amateurtheoloog, weeskind en hoogbegaafd, vluchteling en professor in Straatsburg en Genève heeft eigenlijk niets te maken met wat wij nu ‘calvinisme’ noemen. We gaan dus maar in twee morgens op zoek naar de echte Calvijn. En wat daaraan vooraf ging natuurlijk.
*De eerste morgen ontdekken we een viertal structuren van de overgang van de middeleeuwse wereld, naar die van de renaissance. We gaan kijken bij een belangrijke beweging in onze lage landen, namelijk de IJsselstreek van Deventer en Zwolle met Geert Groote en zijn Moderne Devotie. Calvijn heeft via-via Thomas à Kempis, Luther en Bucer daar zijn belangrijkste wortels.
**De tweede morgen verhuizen we naar Noord-Frankrijk, waar Jean Calvin geboren werd, we volgen zijn zwerftocht door Europa, om uit eindelijk te arriveren in Straatsburg en Genève. We lezen een paar fragmenten van zijn liturgiën, die hij in Straatsburg als jonge dominee heel creatief gemaakt heeft, en zijn Psalmboek.
***De derde morgen is voor de liefhebbers een excursie naar Deventer, per eigen auto. Daar staat het kleinste museum van ons land, het Geert Groote huis. Wie het leuk vindt kan daarna op eigen initiatief de prachtige stad Deventer bezoeken. Datum nader te bepalen.

Ga naar de bovenkant