De veertigdagentijd: Thema 'Blik op de toekomst'.

De veertigdagentijd is de periode voor Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.

De veertigdagentijd loopt in 2018 van Aswoensdag 14 februari tot en met zaterdag 31 maart. Op zondag 1 april is het Pasen.

De veertigdagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. En op een feestdag wordt niet gevast.

In de Bijbel is veertig een belangrijk getal. Jezus was bijvoorbeeld veertig dagen in de woestijn om te vasten en te bidden. En veertig jaar trok het volk Israël door de woestijn voordat zij in het beloofde land aankwamen. Het is een getal dat duidt op voorbereiding en overgang.

De afgelopen 2 jaar hebben wij het veertigdagentijd project gevolgd vanuit Kerk in actie. Ondanks de mooie projecten en materialen die Kerk in actie ter beschikking stelt, hebben wij als ZWO commissie wel geconcludeerd dat de binding met het veertigdagentijd vanuit Kerk in actie nihil is. Dat is ook terug te zien in de opbrengsten van de laatste 2 jaar.

Daarom heeft de ZWO commissie ervoor gekozen om het dit jaar anders te doen. Wij kiezen ervoor om zoals vroeger(toen de drie kerken nog een gezamenlijk eigen doel hadden) een eigen doel te kiezen voor het veertigdagentijd project. Een doel, geleidt door eigen gemeenteleden en bekend binnen de gemeente.

Wij zijn daarom in gesprek gegaan met stichting Etike en Lwengo Kids Foundation. Twee stichtingen actief in Afrika en ook samen actief om in Congo en Oeganda verbetering aan te brengen op meerdere gebieden. Na de gesprekken met hen zijn wij erg enthousiast geworden van hun plannen.

Op zondag 4 februari tijdens de ochtenddienst zal de ZWO commissie in samenwerking met de twee stichtingen de aftrap verzorgen van de veertigdagentijd. Onder dit stukje kunt u verder lezen over de doelen waarvoor er gespaard gaat worden. De spaardoosjes worden ook weer in ere hersteld. Echter zullen het geen doosjes gaan worden. Het heeft iets te maken met het thema van de veertigdagentijd…

Er kan weer op verschillende manieren gespaard worden: geld, collectebonnen, maar ook statiegeldbonnen zijn van harte welkom. Daarnaast kunnen er ook giften worden overgemaakt naar rekeningnummer van de ZWO commissie: NL78 RABO 0354 2587 53 t.n.v. ZWO-commissie t.g.v. 40-dagen-tijd-2018.

Wij hopen u allemaal te zien op zondag 4 februari en het zou geweldig zijn dat wij met zowel jong en oud gaan sparen voor een fantastische opbrengst.

 

Vriendelijke groet, Jim van den Hoorn, ZWO commissie

Stichting Etike

Onze stichting richt zich op hulp aan de Democratische Republiek Congo, het geboorteland van ons kerklid Kumasamba Kabare.
Samen met Hanno Kiezebrink organiseren ze een gezinsvervangend tehuis voor jonge tienermoeders die als “straatmoeder” opgevangen zijn in Kinshasa, de hoofdstad met > 12 miljoen inwoners.
Momenteel bied Etike 11 jonge moeders met hun kinderen volledige opvang, educatie voor de moeders en hun kinderen en medische ondersteuning. 
Naast het gezinsvervangende huis is de stichting actief om wat te betekenen voor het ziekenhuis in de “deelgemeente N’djili” met >1,2 miljoen van de armste inwoners van Kinshasa.

Onlangs heeft ons kerklid Fred Sluis de stichting ge-contact met de mogelijkheid om wat voor het ziekenhuis te betekenen op het gebied van de optiek. Fred heeft van een oude leverancier een groot aantal monturen en glazen ontvangen welke hij graag aan ons zou doneren als wij er wat mee kunnen. Dit aanbod hebben we van harte aangenomen en we hebben het plan opgepakt om de oogafdeling van het ziekenhuis een “upgrade” te geven. Via het netwerk van Fred Sluis hebben we ook oog meet apparatuur aangeboden gekregen waarmee op simpele wijze oogmetingen verricht kunnen worden. Dit in combinatie met de monturen en glazen vinden we een prachtige mogelijkheid om voor vele van de armste inwoners van Kinshasa een nieuwe “blik” in de ogen te geven.

Als stichting Etike zijn we onze kerk dankbaar voor de mogelijkheid die het ons bied in de 40 dagen tijd. De opbrengst van de 40 dagen actie 2018 zullen we dan ook aan dit project besteden, we hopen u hierover in een later stadium een terug koppeling te geven.

Een mooi initiatief om samen met de Lwengo Kids Foundation mensen in Uganda en Congo een “Blik voor de toekomst” te geven. 

Met een blik op hun toekomst

Achterop de bodaboda rij ik met Jjingo door de bananenplantages van Lwengo/Uganda. Tussen de bananenbomen staan sobere, verdwaalde huisjes waar kinderen in vuile, gescheurde kleertjes ons na staan te kijken. De kleren zijn vaak vele maten te groot of te klein.

Ik draai m’n hoofd om en vraag Jjingo hoeveel kinderen er in Lwengo eigenlijk nog niet naar school gaan. Hij lacht, maar geeft geen antwoord…. te veel, ik weet zelf het antwoord wel.

Wij zijn op weg naar één van onze sponsorkinderen. In oktober van het vorige jaar bezochten we 51 kinderen. Geweldig dat we met eigen ogen konden zien dat het  goed met hen gaat. Ze gaan naar school, werken aan hun toekomst die er voor hen wel is en voor al die kindjes in veel te grote of te kleine kleren niet…. of moet ik zeggen: NOG niet…. Want Lwengo Kids Foundation werkt keihard.

Daarom zijn wij ook steeds op zoek naar sponsorouders. Voor minimaal een tientje per maand helpt u al een kind naar een betere toekomst.

Doelstelling? Met een stralende lach zeg ik: Alle kinderen in Lwengo moeten naar school, aan een toekomst bouwen voor zichzelf, voor Lwengo, voor Uganda, op weg naar een betere wereld!

Ach, zegt een voorbijganger: droom maar lekker verder! Zeker, want met een blik op de toekomst heb ik, hebben wij, een droom en ooit, ooit komt het goed.

Maar daar is wel wat voor nodig: lokalen, juffen,   meesters, lesmateriaal, schooluniformen en ook vergeten we onze gehandicapte vriendjes en vriendinnetjes niet, want voor hen is op deze school ook een plekje! Zij hebben echt aangepast lesmateriaal nodig, soms ook speciale schoenen of andere zaken specifiek voor deze doelgroep.

Anthony wil heel graag een goed lopende school, met toekomstmogelijkheden voor alle kinderen. De goed lopende, alsmaar groeiende school staat er en er zijn steeds meer kinderen die niet thuis kunnen wonen omdat het te ver van school is, of omdat er helemaal geen thuissituatie is… Anthony wil heel graag nieuwe stapelbedden hebben, zodat alle kinderen hun eigen plekje hebben.  Daar willen we met elkaar tijdens de 40-dagentijd voor sparen.

Voor nog veel meer informatie verwijs ik u graag naar onze website www.lwengokids.nl

Lieve groet, Marga Streefkerk